Wat is MS?

  • MS (Multiple Sclerose) is een chronische ziekte, waarvan de oorzaak nog onbekend is en waarvoor tot vandaag geen genezing bestaat. De naam multiple sclerose komt voort uit de vele (multiple) plaatsen van de littekens (scleroses) in de witte stof van het centraal zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.  Signalen vanuit de hersenen lopen in het centrale zenuwstelsel langs bepaalde zenuwbanen. Deze zitten in een soort isolatiemateriaal, de myelineschede.

voor MS bestaat tot vandaag geen genezing

  • Bij MS ontstaan ontstekingen in de myelineschede. Daardoor kan de zenuwbaan het bericht niet goed overbrengen; dat uit zich in klachten, die vaak weer minder worden als de ontsteking voorbij is. Maar er blijft een klein litteken achter en dat kan later nog storingen teweegbrengen.

multiple-sclerose-1

  • De meeste mensen die multiple sclerose krijgen zijn tussen de 25 en 45 jaar oud.  Mensen moeten soms heel lang wachten voordat duidelijk wordt dat MS de oorzaak is van hun klachten.  Er zijn namelijk geen twee personen met MS met hetzelfde klachtenpatroon.

 

  • Dit maakt het voor de arts soms moeilijk om de diagnose met 100 % zekerheid te stellen. Soms kan dit pas na verloop van tijd, als er nieuwe symptomen ontstaan of als bijkomende onderzoeken nieuwe afwijkingen tonen. Daarbij komt nog dat dezelfde klachten ook door andere ziekten kunnen veroorzaakt worden.  Dit alles bij elkaar kan het stellen van de diagnose tot een slepend proces maken.

 

  • MS komt in verschillende vormen voor. Daarbij is elke persoon uniek. Er bestaat dus geen standaardbehandeling voor personen met MS. Sommige klachten kan men zelf in de hand houden, andere kunnen worden behandeld met medicijnen.

 

  • In België hebben ongeveer 10.000 mensen MS. MS is niet besmettelijk en wordt niet beschouwd als een levensbedreigende ziekte. De meeste mensen met MS hebben een normale of bijna normale levensverwachting.