Phidippides achterna ?

phidippides

In de vijfde eeuw voor Christus zit het er bovenarms op tussen de Perzen en de Grieken.  In 492 wil de Perzische militaire commandant Mardonius Griekenland binnenvallen, maar zijn vloot wordt door een storm verwoest.  In 490 doet de Perzische koning Darius een nieuwe poging.  Hij heeft een groot leger op de been gebracht, dat verrassend door het veel kleinere leger van Athene wordt verslagen.  Ruim zesduizend Perzen vinden de dood tegenover slechts een kleine tweehonderd Atheners. De Slag bij Marathon draait uit op een enorme vernedering voor de Perzen. Zelfs zonder de steun van Sparta is het Athene gelukt de Perzen te weerstaan. De Spartanen arriveren namelijk pas enige dagen na de overwinning op het slagveld.

Herodotus, de geschiedschrijver van de oorlogen tussen Perzië en Athene, schrijft het verhaal op van een koerier, die vlak voor de Slag bij Marathon van Athene naar Sparta loopt om de steun van de Spartanen in te roepen.  Hij doet meer dan twee dagen over deze 246 kilometer (sinds 1982 ook een jaarlijkse wedstrijd), maar Sparta komt uiteindelijk te laat op het slagveld.  Herodotus was nog niet geboren, toen de Slag bij Marathon plaats vond, maar kon waarschijnlijk de verhalen uit eerste hand noteren.  Hij schrijft echter met geen woord over de legende dat een koerier van Marathon naar Athene liep om de overwinning mee te delen en toen dood viel.

Pas vijfhonderd jaar later duikt bij de Romeinse biograaf Plutarchus het verhaal op van een frontsoldaat, die van Marathon naar Athene liep, met de deur in huis viel, “wij hebben gewonnen” riep en dood neerviel.  Plutarchus is de enige (bestaande) bron van dit verhaal.   Fake news of niet, dit dramatische verhaal gaat de geschiedenis in als het ontstaan van de Marathon.  In die tijd waren er twee routes van Marathon naar Athene. De ene, door de bergen, is ongeveer 34,5 kilometer lang. De andere, meer zuidelijke route is veel vlakker en gaat over een afstand van 40,8 kilometer. Als het verhaal al waar zou zijn,  is het waarschijnlijk dat Phidippides de kortere, maar lastiger route heeft gelopen. Langs de zuidelijke route langs de kust waren namelijk nog Perzische legers aanwezig.

Tijdens de eerste Moderne Olympische Spelen in Athene in 1896 werd de eerste olympische marathonloop een feit.  De eerste marathon liep ook echt van Marathon naar Athene en was de slotwedstrijd van de Spelen. Het was zo heet dat diverse atleten niet in Athene aankwamen.  17 lopers vertrokken, slechts 9 bereikten na 40km de finish.  Winnaar werd de Griek Spiridon Louis in 2u58’50.  De derde werd trouwens gediskwalificeerd … omdat hij onderweg met een auto was meegereden.

In 1900 bereikten slechts 7 lopers de finish in Parijs na 40,26km en dit bij een temperatuur van 39 °C.  1904 was al weer een hete editie in Saint-Louis (VS).  De 40km werd afgewerkt bij 32°C, met slechts één waterpost onderweg.  Hier werd de eerste uit de uitslag geschrapt, ook al wegens een lift met de auto.

De eerste Marathon over 42km195m vond plaats in 1908 in Londen.  De wedstrijd startte aan Windsor Castle en de koningin eiste dat de finishlijn net voor de koninklijke tribune in White City Stadium zou liggen… na 42,195 km dus.

In 1912, in Stockholm, was de Marathon weer 2km korter; in Antwerpen (1920) werd zelfs 42,75km gelopen.  Auguste Broos was de eerste Belg, die de Olympische Marathon kon uitlopen en werd vierde in Antwerpen.  Vanaf de Olympische Spelen van 1924 in Parijs werd de Marathon-afstand officieel vastgelegd op 42,195km.

De oorsprong van de Marathon is dus waarschijnlijk een legende, maar in elk geval is het afstand met geschiedenis, drama en heroïek :  “een hardloopwedstrijd over een lange afstand, die wordt beschouwd als de grens van het menselijk kunnen en waarin vooral het uithoudingsvermogen van de deelnemers flink op de proef zou worden gesteld”, volgens de vader van de moderne Olympische Spelen, Pierre de Coubertin.

Dat de officiële afstand nu al bijna honderd jaar vast ligt op deze afstand, zorgt voor dat gekke lusje in de Marathon van Athene :

kaart

Ik kijk er naar uit van deze Geschiedenis deel uit te maken.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s